Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) oftewel aandachtgerichte cognitieve therapie

In een mindfulnesstraining leer je hoe je met aandacht en zonder oordeel in het huidige moment kunt leven. Hierdoor ben je in staat afstand te nemen van automatische reacties die het welzijn in de weg kunnen staan en leer je bewuste keuzes te maken in het heden.

De training bestaat uit het aanleren en oefenen van deze aandachtgerichte houding. Een bijkomend effect van deze training is dat je stressniveau basaal verminderd.

De training is bedoeld voor volwassenen en jong volwassenen met terugkerende depressieve klachten of veel stress of stressgerelateerde lichamelijke en/of psychische klachten zoals vermoeidheid en spanningen, veel piekeren. Bij hoge werkdruk kun je middels een mindfulnesstraining daar anders mee leren omgaan.
Bij chronische ziekte of pijnklachten kan de training verlichting betekenen.

Overspannen mantelzorgers of mantelzorgers met een burnout hebben veel baat bij een mindfulnesstraining. Ook dit is recent gebleken uit een wetenschappelijk onderzoek. Op basis van dit onderzoek vergoedt zorgverzekeraar Menzis deze training voor deze mantelzorgers.

Mensen die stress ervaren in hun relatie kunnen zich samen met hun partner of alleen aanmelden voor de groepstraining.

Ook in preventief opzicht kan de training van belang zijn voor mensen die dreigen vast te lopen in burn-outklachten, overspanning, gepieker of stress.

© Copyright - Mindful Nederland